Chemische peelings
Wat is chemische peelings?
Een chemische peeling zorgt ervoor dat het bovenste beschadigde laagje van de huid loslaat. Dit houdt in dat de huid kan gaan vervellen, waardoor de huid wordt gestimuleerd om nieuwe huidcellen te produceren. De peeling zorgt ervoor dat de huid zichzelf vernieuwt in zeven tot tien dagen. Door deze snelle vernieuwing vervagen fijne lijntjes en pigmentvlekken, herstelt zonschade en wordt een grove huidstructuur verfijnd. Daarnaast maakt de peeling uw huid strakker, gladder en jonger, ongeacht uw leeftijd, huidskleur of huidtype.
Wij werken met de peelings van Dermaceutic.
Waar kunnen de peelings voor gebruikt worden?
Wij werken met medische peelings uitgevoerd door een plastisch chirurg, cosmetisch arts of onze huidtherapeuten. Deze zijn voor iedereen geschikt. Of u de huid een oppepper wilt geven of wanneer u huidproblemen wilt aanpakken. De peelings kunnen voor verschillende indicaties toegepast worden:
- Acne
- Acnelittekens
- Verouderde huid
- Een grauwe huid
- Rosacea
- Pigmentvlekken
- Huidverbetering
Welke chemische peelings zijn er?
Er zijn verschillende soorten peelings en binnen de kliniek maken wij een onderscheid tussen oppervlakkige, medium en diepe peelings. De diepe peelings mogen uitsluitend aangebracht worden door artsen of huidtherapeuten.
Oppervlakkige peelings
Oppervlakkige peelings bestaan meestal uit alfahydroxyzuren (ook wel fruitzuren genoemd) maken je huid schoon, stimuleren de bloedsomloop en geven je huid een verfrissende opknapbeurt. Daarnaast zijn ze geschikt om acne en mee-eters te behandelen. Deze peelings bevatten zuren in lage concentraties, hebben vooral een reinigend effect en je gaat er mooi van stralen. Voorbeelden van deze peelings soorten zijn salicylzuur, glycolzuur, melkzuur en amandelzuur of de Skintech Easy Droxy Peel.
Wat doet salicylzuur?
Salicylzuur zorgt voor een sneller genezing van ontstekingen zoals bijvoorbeeld van acne en mee-eters. Het resultaat: een intense zachte en schone huid.
Wat doet glycolzuur?
Glycolzuur zorgt voor de verbetering van hydratatie. Glycolzuur heeft krachtige exfoliërende werking waardoor verouderingsproces wordt tegengehouden en de beschadigde huid wordt hersteld. Tevens heeft dit zuur ook een verstevigingswerking van de huid. Bijvoorbeeld voor een bruid die vlak voor haar mooie dag haar huid wil verbeteren of voor mensen die UV-schade te zien zijn op hun huid. Het resultaat: een gelijkmatige teint van de huid.
Wat doet melkzuur?
Melkzuur heeft als eigenschap dat het helpt de huid haar ideale pH-waarde te behouden en daarmee minder agressief is. Een melkzuur peeling is geschikt voor mensen met een zeer gevoelige huid die mogelijk geen intensievere peelings kunnen verdragen, daardoor ook geschikt voor rosacea. Melkzuur werkt hydraterende, verhelderend en vermindert het fijne lijntjes en rimpels.
Medium peelings
Als het je om huidverjonging- of verbetering gaat of om het behandelen van bepaalde huidproblemen (denk aan pigmentvlekken, een vale huid, grote poriën en littekentjes door bijvoorbeeld acne), dan zijn medium peelings effectiever. Deze peelings bevatten andere zuren (meestal trichloorazijnzuur ofwel TCA) met een ander werkingsmechanisme dan fruitzuren – ze kunnen dieper doordringen in de huidlaag en hebben een hoger ‘afschurend’ vermogen. Van een medium peeling ga je vervellen en dat is nodig om van die storende vlek of rimpel af te komen; dit is échte huidverbetering. Na een TCA-peeling vervel je doorgaans van dag 3 tot 5 het meest.
Wat doet trichloorazijnzuur (TCA)?
TCA dringt diep door in de huid en verbetert de structuur van de huid doordat het de bovenste huidlaag verwijdert. Hierdoor wordt de celdeling gestimuleerd. TCA stimuleert daarnaast ook nog de collageenaanmaak en heeft een ontstekingsremmende werking. Deze peeling is geschikt voor acne, grove poriën, fijne lijntjes, een verouderde huid en bij pigmentate.
Vanwege de diepe werking van TCA voeren wij deze behandeling alleen uit tijdens de herfst- en winterperiode!
Diepe peelings
Als je huid diepe rimpels vertoont en veel schade heeft geleden door bijvoorbeeld zon en/of roken, of gewoon omdat je al wat ouder bent, dan kan een diepe peel je huid ‘vervangen’ door ‘nieuwe’ huid.
Er bestaan diepe peelings in gradaties diep, dieper en diepst. Welke voor jou het meest geschikt is, hangt af van wat je huid nodig heeft om in 1 sessie een hele grote verjongingssprong te maken. Deze diepe peelings bestaan uit fenol, vaak in combinatie met TCA.
Omdat diepe rimpels vaak lokaal voorkomen, bijvoorbeeld op de bovenlip en rondom de ogen, kan een diepe peeling ook op kleine, deelgebieden worden uitgevoerd. De rest van het gezicht wordt dan met een medium peel gedaan. Op deze manier is het ondergaan van een diepe peeling minder heftig.