Skip links

Vaataandoeningen

Welke vaataandoeningen behandelen wij?

- Couperose
- Spider naevi
- Seniele angiomen / cherry spots
- Rosacea

couperose-huidenlaserkliniekzeeland

Wat is couperose?

Couperose is de toename van wijder wordende vaatjes in het gezicht, deze kunnen rood en/of blauw zijn van kleur. De vaatjes komen meestal voor op wangen, neus en kin en soms ook in de hals of het decolleté.

Meestal komt dit voor bij mensen met een blanke huid vanaf hun 30e levensjaar. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Hoe ontstaat deze toename van vaatjes?

Het ontstaat doordat de oppervlakkige adertjes in de huid slapper zijn geworden waarna ze zijn gaan verwijden. De gesprongen vaatjes hebben verschillende oorzaken zoals, erfelijkheid, huidtype, alcoholgebruik en roken. Ook kunnen sommige geneesmiddelen, overmatige zonblootstelling en temperatuurschommelingen (vrieskou of saunabezoek) couperose verergeren.

Welke behandelingen zijn er bij ons voor couperose?

Wat is spider naevi?

Een spider naevus (ook wel “spider”, in het Engels uitgesproken, genoemd) is een veel voorkomende onschuldige vaataandoening van de huid. Deze kunnen al op kinderleeftijd voorkomen en vaak verdwijnen ze meestal spontaan na de puberteit. Ongeveer 40% van alle zwangere vrouwen krijgen één of meerdere spiders in de huid; het grootste deel hiervan verdwijnt weer spontaan na de bevalling.

Spiders kunnen in combinatie met een aantal andere symptomen ook voorkomen bij patiënten met een leveraandoening (”levercirrose”) of met een schildklierafwijking (hyperthryreoïdie).

Een spider naevus ontstaat door een plaatselijke verwijding van een klein huidvaatje. Hormonale factoren zouden hierbij een grote rol spelen.

Welke behandelingen zijn er bij ons voor spider naevi?

Wat is seniele angiomen?

Seniele angiomen of ook wel bloedblaartjes zijn veel voorkomende onschuldige huidverschijnselen. Tijdens de tienerjaren kunnen deze al optreden en met het ouder worden zal het aantal toenemen. Het wordt dus beschouwd als een verouderingsverschijnsel van de huid. Andere namen zijn angioma senilis, ruby spots, cherry angiomen, cherry spots of kersenwratjes.

Hoe onstaan deze zwellinkjes?

Ze ontstaan door een plaatselijke toename van kleine maar sterk verwijde vaatjes in de huid. Er is geen sprake van een infectie of een kwaadaardigheid.

Deze zijn hetzelfde te behandelen als bij spider naevi.

Wat is rosacea?

Rosacea is een veel voorkomende chronische, niet besmettelijke huidaandoening in het gezicht. Vaak met de kenmerk van felrode verkleuringen met name van de wangen en de neus. Rosacea betekent letterlijk “rood als een roos”. De aandoening kan lijken op acne. Rosacea komt op latere leeftijd, meestal tussen de 30ste en 50ste jaar en vooral bij vrouwen.

Hoe ontstaat rosacea?

Hoe rosacea precies ontstaat is onbekend, wel lijkt erfelijkheid een rol te spelen. Er wordt ook al lang gespeculeerd over de rol van demodex-mijten bij het ontstaan van rosacea.

Rosacea wordt het vaakst gezien bij mensen afkomstig uit noord-west Europa, vooral bij Engelsen, Schotten, Ieren, Nederlanders, Belgen en Fransen.

De karakteristieke kleine haarvaatjes op de wangen (teleangiectasieen) staat bekend als couperose. Rosacea kan gepaard gaan met puistjes en wordt daarom ook wel acne rosacea genoemd, terwijl het weinig met acne te maken heeft.

Welke behandelingen zijn er bij ons voor rosacea?

Bekijk
Sleep