Oedeemtherapie
Wat is oedeemtherapie?
Oedeemtherapie is een verzamelnaam van verschillende therapieën die uitgevoerd kunnen worden door een huidtherapeut. Onder oedeemtherapie worden manuele lymfdrainage, fibrosegrepen, ambulante compressietherapie, lymftaping, zwachtelen, het aanmeten van therapeutische elastische kousen, voorlichting, oefentherapie, en huidverzorging verstaan.
Wat is manuele lymfdrainage?
Door zachte pompende beweging van de handen activeert de huidtherapeut het netwerk van de lymfevaten direct onder de huid. Door de speciale handgrepen die de therapeut toepast, de zogenaamde oedeem- en fibrosegrepen, kunnen de huid en het onderliggende weefsel met lymfevaten heel gericht behandeld worden. Met oedeemgrepen leidt de huidtherapeut het overtollige vocht door het weefsel naar een plaats waar het gemakkelijker opgenomen wordt. Met fibrosegrepen maakt de huidtherapeut verhard weefsel (fibrose) soepeler zodat het vocht er gemakkelijker doorheen stroomt en de pijnlijke stijfheid afneemt. Soms worden littekengrepen ingezet om verharde en/of verkleefde littekens doorgankelijk te maken voor vocht.
Wat zijn steunkousen?
Wat zijn steunkousen? Een therapeutisch elastische kous is vaak de laatste stap in het protocol van de oedeemtherapie, deze wordt aangemeten op het moment dat het oedeem stabiel is. De kous zorgt ervoor dat het oedeem niet erger wordt, verbetert de bloedafvoer van het been en herstelt de microcirculatie. De kous geeft van buitenaf druk op uw been en bloedvaten. De verwijde aderen, spataderen, worden samengedrukt, waardoor de kleppen in die aderen zich weer kunnen sluiten. Het bloed kan niet meer terugstromen, waardoor oedeemvorming wordt tegengegaan. Door te bewegen met de kousen aan zal door het aanspannen van uw kuitspieren (de spierpomp) de bloedafvoer extra gestimuleerd worden. Hierdoor verbetert ook de microcirculatie. Een kous kan ook aangemeten worden voor de arm bijvoorbeeld bij lymfoedeem na borstkanker. Door het dragen van de kous wordt er druk van buitenaf op de arm worden gegeven. Door te bewegen met de kous aan zal door het aanspannen van uw armspieren (de spierpomp) de afvoer extra gestimuleerd worden. Hierdoor verbetert ook de microcirculatie. Onze huidtherapeut meet vaak kousen aan weet daarom welke kous het beste bij u past! Tegenwoordig kan er met apparatuur gewerkt worden om het oedeem te verminderen een voorbeeld hiervan is LPG Endermologie.
Wat is lymftaping?
Als het aanbrengen van zwachtels lastig is, bijvoorbeeld op de romp, dan maakt de huidtherapeut gebruik van lymftaping. De tape trekt de huid een heel klein beetje omhoog, waardoor er in de huid en de onderliggende weefsels meer ruimte komt om het vocht zich te laten verplaatsen. In combinatie met ademhalings- en bewegingsoefeningen stroomt het vocht naar plaatsen waar het gemakkelijker opgenomen wordt. Taping kan ook gebruikt worden bij fibrose of bij littekens. Onze huidtherapeut is hierin geschoold en weet wanneer zij taping moet toepassen.