Skip links

Buikwandcorrectie

Wat is een buikwandcorrectie?

Een buikwandcorrectie is een aanvullende procedure waarbij de huid en vet van de buikwand wordt weggenomen (mini-abdominoplastie). In uitgebreide gevallen wordt ook de navel verwijderd (abdominoplastie). De verslapte huid is bijna altijd het gevolg van sterke vermagering of na één of meerdere zwangerschappen (elasticiteitsvermindering van de huid) .

Waar u vooraf stil bij moet staan

De arts zal algemene vragen stellen betreffende jouw gezondheid en eventuele medicatie. In overleg met de plastisch chirurg wordt er bepaald of een buikwandcorrectie voor jou de ideale ingreep is. De plastisch chirurg zal samen met jou beslissen en zal jou informeren over de te verwachten realistische resultaten.

Een buikwandcorrectie is tamelijk ingrijpend. Vooral rokers lopen een groot risico op complicaties. Daarom vragen wij zéér impliciet om het roken minstens één maand voor de operatie te stoppen.

Wat voor verdoving wordt er toegepast

Als de te behandelen zones niet te groot zijn kan een mini-abdominoplastie doorgaan onder lokale anesthesie (al dan niet in combinatie met een lokale sedatie – roesje).Uitgebreide buikwandcorrecties worden onder volledige narcose uitgevoerd door een erkend anesthesist; deze werkt enkel met de nieuwste apparatuur en kortwerkende anesthesieproducten waardoor je snel weer wakker bent en bijna nooit misselijk wordt achteraf. Je wordt een uur voor de ingreep in de kliniek verwacht. Na advies van de plastisch chirurg en anesthesist kan je de kliniek een paar uur na de ingreep verlaten.

De operatie

Via een snee net boven het schaamhaar (bikinilijn) maakt de dokter de buikhuid en de vetlaag los van de spierlaag. Als het nodig is, maakt hij de navel los. De dokter verwijdert de overtollige huid en vet en trekt de huidlaag naar beneden. Zijn de buikspieren te slap? Dan verstevigt hij ze op de middellijn. Daarna brengt hij de navel opnieuw in positie. De chirurg plaatst meestal een of twee drains. Dat zijn buisjes die het vocht afvoeren en er na een paar dagen alweer uit mogen.

De eerste dagen na de operatie

U krijgt na de operatie een stevige elastische broek aan om de losgemaakte huid op de onderliggende spierlaag te fixeren en zwelling tegen te gaan. De broek wordt 3 weken dag en nacht en 3 weken alleen ‘s nachts gedragen. De eerste 10 dagen na de operatie moet u enigermate gekromd lopen of staan om de wondranden te ontlasten. Ook ‘s nachts moet deze houding gehandhaafd blijven; dus de benen en het bovenlichaam hoger leggen. 1 week na de ingreep worden de hechtingen van de navel, en 3 weken na de ingreep de andere hechtingen verwijderd. Het kan enkele weken tot maanden na de buikwandcorrectie duren voordat u zich weer de ‘oude’ voelt. Afhankelijk van hun conditie voorafgaand aan de operatie, kunnen de meeste mensen twee weken na de ingreep weer werken. Voorzichtig oefenen zal uw herstel bevorderen. De littekens zullen de eerste drie tot zes maanden slechter lijken. Dit is normaal. Het kan één tot twee jaar duren voordat het litteken vlakker en lichter van kleur is geworden. Littekens zullen nooit volledig verdwijnen.

Tarieven
Prijs per behandeling
Bekijk
Sleep