Overbeharing

We spreken van overbeharing als er teveel en te dikke haren groeien op plekken waar normaal geen of slechts dunne haren groeien. Er zijn twee vormen van overbeharing: hypertrichose en hirsutisme. Ze komen meestal afzonderlijk voor, maar kunnen ook in combinatie optreden.

Symptomen en diagnose

Hypertrichose is overmatige haargroei op plaatsen waar van nature al enige haargroei is. Er kunnen fijne haartjes verschijnen in het gezicht, bij de slapen en bij de wenkbrauwen. Haren op de armen kunnen langer worden en in aantal toenemen. Onderbenen en romp zijn dan meestal ook zwaarder behaard. Hypertrichose komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor en ontstaat in de puberteit. Bij hirsutisme krijgen vrouwen haar op plaatsen waar meestal alleen mannen haren ontwikkelen. In plaats van donshaar verschijnt er veel en donker haar op plekken als de bovenlip, wangen, kin en hals, rond de tepels, op de borst, de rug, de buik en in de liesstreek. Ook op armen en benen is de haargroei meer dan ‘normaal’. Als u last heeft van ongewenste haargroei, kunt u eerst de huisarts om advies vragen. Deze kan beoordelen of verdere onderzoeken en maatregelen nodig zijn, voordat u zich laat behandelen door een huidtherapeut.

Huidtherapie bij overbeharing

De huidtherapeut kan overbeharing behandelen met elektrische epilatie of laser/IPL/VPL-behandelingen.


Stop vier weken voor de behandeling met harsen, epileren of andere vormen van ontharing. De haren mogen wel tussen de behandelingen door kort geknipt of geschoren worden. Zorg ervoor, dat de haren tijdens de behandeling lang genoeg zijn om met een pincet te pakken. De behandelperiode varieert van enkele maanden tot enkele jaren, afhankelijk van de grootte van het behaarde oppervlak. Het doel van de behandeling is haarvermindering. Er kan geen garantie geboden worden dat het behandelgebied volledig haarloos wordt. Er kunnen altijd weer nieuwe haren ontstaan, bijvoorbeeld tijdens de menopauze en door het gebruik van bepaalde medicijnen. Onderhoudsbehandelingen kunnen een tot twee keer per jaar nodig zijn om nieuwe haren weer te verwijderen.

Laser- en IPL/VPL behandelingen (fotothermolyse)
Fotothermolyse is een epilatiemethode met licht of laser. De huid wordt zeer kort blootgesteld aan een lichtbundel met een specifieke golflengte. Omdat de huidtherapeut de behandeling niet haartje voor haartje aanpakt maar bij iedere lichtflits een aantal haren tegelijk raakt, kunnen in korte tijd grote oppervlakten behandeld worden.

Als de haren dik en donker zijn,  zal de huidtherapeut behandeling met de laser LIGHT SHEER DIODE fotothermolyse aanbevelen.   Grijze, witte, blonde en rode haren zijn lastiger te verwijderen met lichttherapie. De meeste apparaten hebben een koelsysteem dat de bovenlaag van de huid beschermt en het prikkelende gevoel van de behandeling vermindert. Het aantal behandelingen varieert. Fotothermolyse is het meest effectief bij donkere haren op een lichte huid.

Adviezen bij laserbehandeling
Stop vier weken voor de behandeling met harsen, epileren of andere vormen van ontharing. Bescherm de huid vanaf 4 weken voor de eerste behandeling met een zonbescherming met SPF 30 of hoger, tot zes weken na de laatste behandeling. Vermijd de eerste zes weken het zonlicht, de zonnebank en gebruik geen zelfbruinende crèmes. Als u kiest voor ‘permanente’ ontharing door een huidtherapeut, is het belangrijk dat u zelf niet meer epileert (met pincet of de touwtjesmethode) of harst. De haren mogen wel tussen de behandelingen door kort geknipt of geschoren worden. Zelfs bij ‘definitief’ ontharen moet u er rekening mee houden, dat er na verloop van tijd weer nieuwe haren kunnen groeien.