Huid behandeling

Borstkanker, nazorg en begeleiding

De huidtherapeut speelt een actieve rol in de nazorg en begeleiding van vrouwen en mannen met borstkanker. De gevolgen van borstkanker zijn lichamelijk en emotioneel ingrijpend. Na de medisch noodzakelijke ingrepen blijven vaak nog diverse huidproblemen over, zoals bijvoorbeeld de bijverschijnselen van chemotherapie en bestralingen, vochtophopingen door een beschadigd lymfestelsel, littekenweefsel en het ontbreken van een borst of tepel. De huidtherapeut biedt een breed scala aan behandelingen die ertoe bijdragen, dat pijn en lichamelijk ongemak verminderen en de zichtbare gevolgen van de operatie zoveel mogelijk weggenomen worden. Daarnaast heeft de huidtherapeut aandacht voor de psychologische en sociale aspecten van het genezing- en verwerkingsproces; met behandelingen, advies, het stimuleren en ondersteunen van zelfmanagement en een luisterend oor biedt de huidtherapeut een actieve rol in het herstellen van het zelfvertrouwen en het accepteren van de lichamelijke veranderingen.

Huidtherapie na borstkanker

Vaak leidt de operatie van borstkanker tot vochtophopingen in het behandelde gebied. De huidtherapeut kan met oedeemtherapie pijn en stijfheid als gevolg van deze vochtophopingen verminderen. Daarnaast kan de huidtherapeut (na een borstreconstructie) medische tatoeage toepassen voor het reconstrueren van de tepel(hof). Wanneer er sprake is van een pijnlijk en/of vastzittend litteken, kan het toepassen van littekentherapie bijdragen aan vermindering en versoepeling van het littekenweefsel.

Dermatografie
Na een borstreconstructie ontbreken vaak de tepel en de tepelhof. Een chirurg kan deze alsnog reconstrueren met behulp van bijvoorbeeld een huidtransplantaat uit de lies. Een andere methode is het inkleuren van de huid door een huidtherapeut. Een tepeltatoeage kan voor, na of zonder een chirurgische tepelreconstructie geplaatst worden. Het is een goed alternatief voor pijnlijke, tijdrovende en ingewikkelde behandelingen en kent zo goed als geen bijwerkingen. De tepeltatoeage is uiteindelijk een blikvanger en kan de rest van de borst camoufleren. De tatoeage gaat meestal over het litteken heen, zodat deze zo onopvallend mogelijk wordt. Gemiddeld zijn er vier behandelingen nodig om het gewenste resultaat te behalen. De behandelingen zijn meestal goed zonder verdoving te verdragen. Om vooruitgang vast te stellen, maakt de huidtherapeut voor en na elke behandeling foto’s.

Littekenmassage
Littekens die verhard, verkleurd, verkleefd of verdikt zijn, kunnen voor lichamelijke en psychische problemen zorgen. De huidtherapeut kan met speciale massagetechnieken de doorbloeding verbeteren en verkleving verminderen, de huid wordt weer soepeler, bewegen gaat makkelijker en de cosmetische ontsiering van het litteken verminderd.

Oedeemtherapie
Door beschadiging van het lymfestelsel of het weghalen van de door kanker aangetaste lymfeklieren, wordt overtollig weefselvocht onvoldoende afgevoerd. Vochtophoping in de huid en onderliggende weefsels veroorzaakt (pijnlijke) zwellingen en stijfheid. Om het lichaam te helpen het overtollige vocht te verwijderen, zijn verschillende behandelmethodes geschikt. Door manuele lymfedrainage (een speciale massagetechniek), in combinatie met compressietherapie – het aanbrengen van bandage, zwachtel of elastische kous – zorgt de huidtherapeut ervoor dat het vocht beter afgevoerd wordt. Hierdoor nemen pijn en stijfheid af. Ook kunnen fascietechnieken, een methode die inwerkt op het bindweefsel, worden ingezet. Daarnaast adviseert de huidtherapeut u, hoe u zelf de afvoer van lymfevocht kunt bevorderen en eventuele verergering door complicaties kunt voorkomen. Bij vochtophoping in de arm kan het nodig zijn om de arm in te zwachtelen en, wanneer de omvang is afgenomen, een armkous aan te meten.

Borstprothesen en prothese lingerie
Het correct aanmeten van uitwendige prothesen en prothese lingerie kan de kwaliteit van leven van een borstkankerpatiënt enorm verbeteren. De huidtherapeuten van Huid en Laserkliniek Zeeland zijn hier in gespecialiseerd en kunnen u uitgebreid adviseren.

Meer weten over de behandeling en begeleiding via Huid en Laserkliniek Zeeland?

Neem contact met ons op voor een afspraak of meer informatie. Dankzij onze goede reputatie en ervaringen helpen wij al jarenlang mensen uit Zeeuws-Vlaanderen, Middelburg, Vlissingen en België tot aan Rotterdam.