Wat zijn pigmentvlekken

Pigment is een kleurstof die ook wel melanine wordt genoemd. Het geeft kleur aan je haren, de iris van je oog en aan je huid. Pigment beschermt je huid tegen de UV-straling die in zonlicht zit. Als je lang in zon zit maakt de huid onder andere meer pigment aan, zodat je beter beschermd bent. Een prettige bijkomstigheid is het kleurtje dat je ervan krijgt.

Waardoor worden ze zichtbaar

Door onder andere aanleg, hormonen, het verouderen van de huid en blootstelling aan de zon kunnen cellen die pigment aanmaken ‘in de war raken’, waardoor je ophopingen van pigment krijgt: donkere vlekken op je huid. Deze vlekken noemen we pigmentvlekken. Er zijn verschillende soorten pigmentvlekken, maar de meest voorkomende variant zijn ouderdomsvlekken (lentigo’s). Deze pigmentvlekjes ontstaan vooral op plekken die veel met de zon in aanraking komen, zoals de handen en het gezicht. Daarom worden ouderdomsvlekken ook wel zonnevlekken of levervlekken genoemd. Een andere vorm van pigmentvorming is het zwangerschapsmasker (melasma).

De Behandeling

Pigmentvlekken zijn uitstekend te behandelen met lasertherapie. Het weglaseren van pigment gebeurt door een bundel licht door de huid heen te zenden, waardoor het pigment verpulvert. Het behandelde pigment valt in de vorm van een korstje na een week van de huid af.
Bij een behandeling van de bovengenoemde pigmentaandoeningen wordt er eerst een koude gel aangebracht op de plaats waar behandeld wordt. U draagt tijdens de behandeling een donkere bril ter bescherming van de ogen. Vervolgens wordt het handstuk van de laser op uw huid geplaatst en dringen de laserpulsen de huid binnen. Na de behandeling ontstaat er op het behandelde gebied een korstje. Over het algemeen verdwijnt dit na ongeveer 1 week. Hierna zal het pigment verminderd of verdwenen zijn.

Voor

Na

Voor

Na