Wat zijn spataderen

Spataderen zijn abnormaal gezwollen en verdraaide aders, die blauwpaars kleuren en door de huid heen schijnen. Spataderen kunnen in alle ledematen voorkomen, maar zitten meestal in de benen. Over het algemeen hebben vrouwen vaker last van een spatader (of meerdere spataderen) in de benen, dan mannen. In de meeste gevallen worden spataderen veroorzaakt door een lekkende (slecht sluitende) klep in het bloedvatenstelsel. Vaak heeft dit blauwpaarse en kronkelige bloedvaten onder de huid als resultaat. Spataderen verwijderen kent naast cosmetisch gewin ook een preventieve werking. Wanneer spataderen gaan ontsteken, kunnen zij wanneer niet op tijd behandeld, uitmonden in aderontsteking, een trombosebeen en bloedingen in het been. In veel gevallen echter zijn kleine spataderen in het been, net als bij couperose, een verwijding van de aderen die zeer goed met lasertherapie te behandelen is.

En paar tips om spataderen te voorkomen

Een van de belangrijkste remedies tegen spataderen is beweging. Fietsen, wandelen, joggen en zwemmen zijn uitstekende manieren om de vorming van spataderen tegen te gaan. Doe vooral regelmatig aan vormen van cardiotraining die je beenspieren en kuitspieren onder handen nemen. Bij deze bewegingsvormen trekken de beenspieren samen en masseren ze de aderen. Het bloed wordt door beweging voorzien van zuurstof en de bloedsomloop wordt gestimuleerd. Heb je al last van spataderen? Probeer krachttraining met de benen dan te vermijden. Onderzoek toont aan dat zware krachttraining bijdraagt aan het ontstaan ervan.

Draag geen nauwe, strakke en klemmende kleding. Kleding moet wijd vallen, zacht zijn en contant ventileren. Als je lijdt aan spataderen of als je er aanleg voor hebt, dan doe je er goed aan strakke kleding te vermijden omdat ze de bloedsomloop kunnen bemoeilijken.

Overgewicht geeft spataderen meer kans. Bij mensen met overgewicht kan door toename van de druk in de buik het bloed minder goed van de benen richting het hart worden teruggevoerd. Het bloed in de benen wordt gestuwd en er kan verwijding van de aders optreden waardoor spataderen ontstaan. Dit kan weer leiden tot vocht in de benen en daarmee tot zuurstoftekort in de huid. Uiteindelijk kunnen zo hardnekkige wonden aan de onderbenen ontstaan, een zogenoemd ‘open been’. Afvallen bij overgewicht vermindert de kans op spataderen aanzienlijk. Overgewicht brengt natuurlijk sowieso de nodige risico’s met zich mee.

De behandeling

Het is gebruikelijk dat een behandeling van beenvaten een combinatie is van een afspraak bij een dermatoloog/fleboloog en een nabehandeling met laserapparatuur. Na het oordeel of de behandeling van de dermatoloog worden de resterende zichtbare beenvaten weggelaserd.

Voor

Na

Voor

Na